Gazipasa

Ocean Paradise

Kappadokien

Kappadokien er kendt for karakteristiske bjergformationer, et gammelt vulkansk område.

Vi har ikke selv været i Kappadokien endnu, men det står højt på ønskelisten.

Her er en artikel fra Politiken (sept. 2010) om Kappadokien:

Hvordan oplever du de sære klipper fra en luftballon? Og hvor finder du de lækreste restauranter og topmoderne hoteller i ældgamle huler? Få overblik over Kappadokien her.

Kappadokien er en kalejdoskopisk kombination af natur og kultur, hvor kirker og klipper går i ét, og vandrestier fører gennem øde dale til landsbyer, hvor arkitekter og designere fra Istanbul har slået sig ned i de gamle stenhuse.

 Her er en oversigt over nogle af de ’døre’, man kan opleve Kappadokien igennem.

Byerne i Kappadokien

Byerne er som taget ud af en Disney-film. Små eventyr-universer med hver deres stemning. Nogle med hulehoteller i hver en klippe. Andre med uforstyrret landsbyidyl. Vælg dit yndlingssted, og skriv dig på rollelisten!

 Göreme
Områdets turistmæssige centrum har et væld af hulehoteller i alle prisklasser, gode restauranter og bureauer, der udlejer cykler, scootere og arrangerer udflugter.Ürgüp
Berømt som hjemsted for Kappadokiens største vinproducent, Turasan. En livlig by med gamle græske rigmandsvillaer – hvoraf flere og flere indrettes til boutique-hoteller og restauranter.

Ortahisar
Kendt for en kegleformet klippe, der rejser sig næsten 100 meter mod himlen som en gennemhullet ost. Rummer et etnografisk museum med tableauer, der viser alt fra bryllupstraditioner til processen ved fremstilling af druesirup, og flere nye hoteller indrettet i gamle, smukt restaurerede huse.

Güzelyurt
Landsbyidyllen er bevaret. Her er stenhuse med fine relief-udhugninger, brostensbelagte gader, hvor køerne drives hjem om aftenen, og et gammelt kloster indrettet som hotel. På torvet drikker mændene te, mens bønnekransen glider mellem hænderne, og fortid og fremtid smelter sammen i et solvarmt nu.

Avanos
I kanten af Kappadokien, på et stykke fladt land ved Kizilirmak, Den røde flod, ligger Avanos, der er kendt for sin keramik, produceret af det røde ler fra flodbredden. Her er også gode tæppehandlere – og fine hoteller, hvoraf flere arrangerer rideture.

 Dalene i Kappadokien

Kappadokiens dale har navne, der kunne være taget fra en fantasy-film, og er fyldt med huler, klostre og kirker, der troner over jordlodder med majs, squash og abrikoser. Udforsk dem til fods eller hest. Eller i luftballon – med udsyn til sletterne, der om foråret folder sig ud som spraglede blomstertæpper. Blandt de mest berømte er:

 Göreme-dalen
Her ligger Kappadokiens ’friluftsmuseum’ med de flottest bevarede klippekirker, fyldt med fresker og fine detaljer.

Zelve-dalen
I middelalderen boede der er samfund af eneboermunke, i moderne tid har der boet muslimske fårehyrder. Så der er både eneboerceller, kirker og en lille moské. Ingen bor her dog længere, for erosionen har fået mange af huleboligerne til at falde sammen. Dalen har to slugter, en snæver tunnel forbinder de to – husk lommelygten!