Gazipasa

Ocean Paradise

Alanya

Du er måske kommet igennem Alanya på vej til Gazipasa. Alanya ligger meget smukt ned til Middelhavet omkring en stor borgklippe, med bjergene i baggrunden og med langstrakte sandstrande og strandpromenader til hver side. Den smukke Cleopatra sandstrand ligger vest for forbjerget, mens Alanyastrandens fine sand strækker sig mod øst. Her findes også et varieret udbud af vandsport.

Der er masser af restauranter, butikker, underholdning (og turister) i byen.

Bazar området bugner af butikker med mere eller mindre “fake” mærkevarer. Det er her du kan gøre en god handel, da næsten alle priser er til forhandling. Her finder du tøj, tasker. lædervarer, vandpiber, ure, musik, og souvenirs. Byens sælgere kan være temmelig påtrængende og ikke sjældent funderer man over hvorfor man egentlig gider at bruge sin ferie på at sige nej i en uendelighed. Hvis du ikke gider prutte om priserne, og hellere vil gå i fred og ro, så prøv Alanyas nye indkøbscenter (se nedenfor).

 Bazaren gør sig bedst om fredagen når der er marked. Udvalget her er stort set det samme som i gågaderne, men det store frugt og grønt marked fylder det meste og giver bazaren er herlig stemning. Umiddelbart ved siden af markedet, lige ved den store hvide moské, ligger byens dolmusstation


På Atatürk street (hovedgaden langs vandet) ligger de dyreste og fineste butikker. Her er priserne mere faste og udvalget ofte bedre kvalitet. Går man lidt ind i sidegaderne op mod bjergene, finder man masser af forskellige butikker med billigere priser – det er her tyrkerne selv køber ind.


På omfartsvejen bag om Alanya ligger der et stort Metro. Hvis du har et dansk Metro kort, kan du bruge det til at købe ind her.

Ligeledes på omfartsvejen på nordsiden i nærheden af Metro ligger der et stort nyt shopping center Alanya med tøjbutikker, sko, biografer, isenkram og et stort Carrefour supermarked. På øverste etage er der en foodcourt.
Overalt i Alanya er der restauranter. De fleste er rettet mod turisterne, og du vil ofte kunne få menukortet på dansk - måske taler tjeneren endda dansk!

Indbyggertallet i Alanya er ca. 100.000

Alanyas historie
Alanya, dengang Coracesium, blev givet som gave til dronning Kleopatra af hendes elsker, den romerske feltherre Marcus Antonius. Det var en nyttig foræring, da bjerglandet bag byen kunne levere tømmer til dronningens hjemland Egypten, hvor træ som byggemateriale til huse og krigsskibe var en mangelvare. Det siges at Kleopatra og Antonius tilbragte deres hvedebrødsdage i Alanya og således var stedets første turister.

Selvom Alanyas historie går tilbage til romer tiden, havde den sin storhedstid under Seljukkerne, da Allaeddin Keykubat i 1220 gjorde den til sin vinterresidens og flådebase. De bevarede bygninger reflekterer byens betydning under Seljuk-tiden. Navnet stammer også fra Allaeddin Keykubat, som navngav byen Alaiye, der senere blev til Alanya. Byen var vinterresidens for de seljukkiske sultaner i Konya, der her havde skibsværft og flådehavn. Den travle handelsby med en befolkning af grækere, jøder og saracenere blev i 1471 erobret af osmannertyrkerne.
I århundreder har området været temmelig utilgængeligt fra landsiden, men med nye veje og etableringen af den internationale lufthavn i provinsen har åbnet op for Alanya som turistområde i nyere tid.

Havnen
I den livlige havn for foden af borgklippen ligger de smukke træskibe og venter på gæster, så de kan sejle ud på ture. Du kan komme på alt fra én times ture rundt om borgklippen til heldagsture med stor buffet ombord, badning, snorkling, musik og underholdning.

En anden bådtur kan føre dig til de tre hav grotter: Fosforlu Magara med dens fosforescerende sten, Kizlar Magarazi, hvor pirater fængslede deres kvindelige fanger, og Asiklar Magarasi.
Turene køber du direkte ved bådene, eller hos en af de mange tur-operatører, som har boder overalt i byen.
Cafeerne som omgiver havnen er blevet populære mødesteder for turister. Fra byens smukke park løber vejen langs kysten til havnen. Langs med vejen ligger talrige butikker, som frister turister med håndarbejder, læder, tøj, smykker, håndtasker og morsomme håndmalede græskar, et særkende for området.

Borgen
Borgen på toppen af klippen lige midt i Alanya er bestemt et besøg værd.
På afstand ser man den som byens varetegn, den 250 m høje borgklippe, med citadellet omgivet af en 8 km lang borgmur. Byen ligger som en halvcirkel rundt om borgklippen, der skyder sig ud i Middelhavet. Den store Seljuk-borg fra det 13. århundrede er en af de mest storslåede seværdigheder på kysten.

Omkring 150 tårne og udkigsposter omkranser den velbevarede dobbeltmurede borg. Inden for ydermurene er der ruiner efter moskeer, et karavanserai og en overdækket basar. Inden for de inderste mure er der ruiner efter en cisterne samt en byzantinsk kirke dekoreret med freskoer. Når mørket falder på, oplyses fæstningen af et gyldent lys - et smukt syn, der kan ses i hele byen.

Det var Alaedin Keykubat der byggede den lange mur og borgen i 1231, men allerede i omkring år 200 f. kr. opførte piraten Diototus Tryphon en fæstning på toppen af halvøen. Man siger at dette sted var det sidste der faldt da romerne under ledelse af Pompejus gik i kamp mod kystens pirater.